0 Your Καλάθι

Για παραγγελίες που δίνονται καθημερινώς, η αποστολή τους από το κατάστημα γίνεται το αργότερο σε 24 ώρες.

Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά;

12/03/2021
από ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΝΗΣ
Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά; | MarkCenter

Τα παιδιά έλκονται από παιχνίδια όπως οι μέλισσες από την γύρη. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν παιχνίδια, τα παιδιά θα τα διαμορφώσουν από ό, τι έχουν στη διάθεσή τους. Αυτό μας οδηγεί να θέσουμε την ερώτηση "Ποια είναι η σημασία των παιχνιδιών στην ανάπτυξη των παιδιών;" Τα παιδιά φαίνεται ήδη να ξέρουν έμφυτα τι χρειάζονται και τείνουν να έλκονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα παιχνίδια είναι απλά αντικείμενα που τα παιδιά χρησιμοποιούν για να διασκεδάσουν ενώ ταυτόχρονα εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους, εκπαιδεύονται, παίζουν ρόλους και μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Τα παιχνίδια χρησιμοποιούνται συχνά ως σύμβολα για άλλα πράγματα και εκεί βρίσκονται οι μεγάλες δυνατότητες τους να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν μεγαλύτερες ιδέες.

Ας δούμε μια στιγμή τα 5 σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν πρόκειται για παιχνίδια και ανάπτυξη παιδιών.

1. Τα "ανοιχτά" παιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν δημιουργικότητα και φαντασία.

Τα παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν με πολλούς τρόπους βοηθούν τον εγκέφαλο του παιδιού σας να επεκταθεί και να το κάνει να σκεφτεί σε αφηγήσεις. Αυτό, με τη σειρά του, τους βοηθά να βλέπουν τον κόσμο ευρύτερα. Η δημιουργικότητα είναι τόσο σημαντική για την καλλιέργεια και βοηθά τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται έξω από το κουτί.

Όταν αντικείμενα όπως μπλοκ, κούκλες, παιχνίδια ζώων, μπάλες, μίνι-αυτοκίνητα χειρίζονται από ένα παιδί, αυτά θα τα πάρουν ως προσκλήσεις για να αρχίσουν να δημιουργούν ιστορίες και να ζουν σενάρια στο μυαλό τους. Ένα παιδικό παιχνίδι είναι πραγματικά η πρώτη τους τάξη.

Ακόμα και με αντικείμενα που δεν έχουν αρχικά σχεδιαστεί για να είναι παιχνίδια, τα παιδιά θα τα χρησιμοποιήσουν γρήγορα ως παιχνίδια. Ένα ραβδί, ένας βράχος, ένα δοχείο, ένα κουτί ... όλα αυτά είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για να βοηθήσουν το παιδί σας να ενισχύσει τη φαντασία του.

2. Τα παιχνίδια διδάσκουν στα παιδιά το STEAM.

Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι σαν τα σφουγγάρια. Απορροφούν συνεχώς πληροφορίες από το περιβάλλον τους. Τα παιχνίδια δίνουν στα παιδιά άλλη μια ευκαιρία να εξερευνήσουν την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, την τέχνη και τα μαθηματικά. Είτε ένα παιχνίδι είναι απλό είτε πολύπλοκο, έχει ένα μάθημα να διδάξει το παιδί σας και τονίζει τη σημασία των παιχνιδιών στην ανάπτυξη των παιδιών.

Όταν το παιδί σας χτίζει έναν πύργο με μπλοκ και τελικά και στο τέλος το βλέπει να προσγειώνεται στο έδαφος, αυτό είναι ένα μάθημα φυσικής. Παρακολουθώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι να κινείται από τα ραδιοκύματα του χειριστηρίου, τα παιδιά αναρωτιούνται πώς λειτουργούν όλο αυτό. Ένα παζλ διεγείρει τον εγκέφαλο του παιδιού σας και τα βοηθά να εξερευνήσουν μοτίβα.

Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη της εκπαίδευσης όσον αφορά τα παιχνίδια. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα μέσω του δημιουργικού παιχνιδιού, επειδή προσελκύει τις αισθήσεις τους. Αυτό τους δίνει ένα γνωστικό πλεονέκτημα και τα κάνει ενθουσιασμένα να συνεχίσουν να εξερευνούν περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους.

3. Τα παιχνίδια βελτιώνουν την κινητική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Όταν ένα παιδί πιάνει ένα παιχνίδι και μαθαίνει να το χειρίζεται, εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες και γίνεται πιο ικανός στο συντονισμό χεριών / ματιών. Αυτό βοηθά το παιδί σας να προχωρήσει στα στάδια της φυσικής ανάπτυξης.

Τα παιχνίδια που απαιτούν να σπρώξουν, να τραβήξουν, να αρπάξουν, να τσιμπήσουν, να στρίψουν ή να χρησιμοποιήσουν με άλλο τρόπο τα χέρια και το σώμα τους για να το κάνουν κάτι είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Μικρά παιχνίδια, όπως κούκλες, αυτοκίνητα και μπλοκ που ταιριάζουν στα χέρια του παιδιού σας τείνουν να είναι αγαπημένα, επειδή είναι εύκολο να τα κρατάτε και να τα μεταφέρετε. Χρησιμοποιώντας τα χέρια τους για να τοποθετήσουν τα παιχνίδια τους ή να τα βάλουν στις τσέπες τους, δίνουν στα παιδιά τον απόλυτο έλεγχο. Μικρότερες λεπτομέρειες που βρίσκονται στα παιχνίδια, όπως κουμπιά ή φερμουάρ ή χάντρες δίνουν στα παιδιά την εξάσκηση με λεπτές λεπτομέρειες.

Τα μεγαλύτερα παιχνίδια που χειρίζονται τα παιδιά με ολόκληρο το σώμα τους είναι εξίσου χρήσιμα για να βοηθήσουν ένα παιδί να αναπτυχθεί σωματικά. Είτε αυτό περιλαμβάνει ρίψη ή σύλληψη μπιλιάρδου, εκμάθηση ποδηλασίας ή άλμα σε μπαστούνια, τα παιδιά που κατέχουν αυτές τις δεξιότητες είναι καλύτερα σε θέση να χειριστούν πιο δύσκολες εργασίες αργότερα.

4. Τα πολλά παιχνίδια ίσως δεν κάνουν πολύ καλό.

Όσο υπέροχα και σημαντικά είναι τα παιχνίδια, λάβετε υπόψη ότι ένα παιδί μπορεί να κατακλυστεί με πάρα πολλές επιλογές. Η ποσότητα δεν είναι καλύτερη από την ποιότητα όταν πρόκειται για παιχνίδια. Είναι καλύτερα να έχετε λιγότερα παιχνίδια που μπορεί να κάνει το παιδί σας περισσότερα με αυτά παρά περισσότερα παιχνίδια που συγκεντρώνονται γύρω από τον χώρο παιχνιδιού δημιουργώντας μόνο ακαταστασία.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να καθαρίσει τα παιχνίδια του, ή ακούσετε να λέει «βαριέμαι» παρά το γεγονός ότι έχει πολλά παιχνίδια, τότε η συναισθηματική τους ευημερία ίσως επηρεάζεται από το υπερβολική πληθώρα παιχνιδιών γύρω τους.

5. Τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να ωριμάσει συναισθηματικά.

Τα παιχνίδια παρέχουν σύνδεση, θετικές αναμνήσεις και έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με τα συναισθήματά τους. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο προσκολλημένα τα παιδιά γίνονται στα παιχνίδια τους; Αυτό είναι ένα φαινόμενο που γενικά προάγει την υγιή και θετική σύνδεση. Τα παιδιά συνδέουν τα παιχνίδια τους με αγάπη, προσοχή και ευτυχία. Έτσι, όταν αποδίδουν στοργή στα παιχνίδια τους, καλλιεργούν και προάγουν γλυκές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.

Συμπέρασμα

Η σημασία των παιχνιδιών στην ανάπτυξη των παιδιών είναι κάτι που εμείς ως γονείς πρέπει να λάβουμε υπόψη τόσο ως προς το είδος του παιχνιδιού που παρέχουμε, όσον και σε πόσα να τα δώσουμε. Να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται απαραίτητα περισσότερα, χρειάζονται καλύτερα.

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Markcenter.gr