PHONE ORDERS
2731 023225

Free shipping over 49,99 €

Βιβλία τα αντίδοτο στο Lockdown

05/03/2021
Βιβλία τα αντίδοτο στο Lockdown | MarkCenter

Να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, όπως ακριβώς αποφασίστηκε προ ημερών και στη Γαλλία, ζητεί με αίτημά της προς την κυβέρνηση η Σύμπραξη των Εκδοτών. 

Στη σχετική ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες και την οποία υπογράφουν η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, τονίζεται ότι «το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού». Για τον ίδιο λόγο, επισημαίνει η ανακοίνωση, «η Γαλλία αποφάσισε στις 26/2 με κυβερνητικό διάταγμα να χαρακτηρίσει τα βιβλιοπωλεία καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να επιτρέψει τη λειτουργία τους ακόμη και στις περιπτώσεις πόλεων με γενικό lockdown, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Δουνκέρκη». 

Μιλώντας στην «Κ», ο υπεύθυνος των εκδόσεων Μίνωας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, διευκρίνισε ότι το αίτημα της Σύμπραξης των Εκδοτών δεν είναι συντεχνιακό. «Θα ήμαστε αχάριστοι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, γιατί συγκριτικά με άλλους ο κλάδος του βιβλίου τα έχει πάει καλύτερα στην πανδημία. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι το βιβλίο απέδειξε ότι ήταν η συντροφιά του έγκλειστου ανθρώπου στην καραντίνα. Επιπλέον, με κάθε βιβλίο που αγοράζει κανείς, σημαίνει ότι μένει και λιγότερες ώρες εκτός σπιτιού. Επομένως, ο αναγνώστης ωφελείται διαβάζοντας και η κοινωνία προστατεύεται από τις πολλές μετακινήσεις», παρατηρεί ο κ. Κωνστανταρόπουλος. 

Εκτός από τη Γαλλία, τα βιβλιοπωλεία θεωρούνται καταστήματα ζωτικής ανάγκης και στο Βέλγιο, ενώ αρκετές ακόμη χώρες τα αντιμετωπίζουν με ανάλογο τρόπο. Σύμφωνα με παλαιότερο κοινό έγγραφο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών, τον Νοέμβριο, τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοικτά σε 37 χώρες από τις 50 που μελετήθηκαν, ενώ θεωρούνταν καταστήματα ζωτικής ανάγκης σε οκτώ από αυτές.