ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
2731 023225

Για παραγγελίες που δίνονται καθημερινώς, η αποστολή τους από το κατάστημα γίνεται το αργότερο σε 24 ώρες.

Βιβλία τα αντίδοτο στο Lockdown

05/03/2021
Βιβλία τα αντίδοτο στο Lockdown | MarkCenter

"Ζωτικής ανάγκης"

Να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να παραμείνουν ανοικτά παρά το lockdown, όπως ακριβώς αποφασίστηκε προ ημερών και στη Γαλλία, ζητεί με αίτημά της προς την κυβέρνηση η Σύμπραξη των Εκδοτών. 

Στη σχετική ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες και την οποία υπογράφουν η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, τονίζεται ότι «το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού». Για τον ίδιο λόγο, επισημαίνει η ανακοίνωση, «η Γαλλία αποφάσισε στις 26/2 με κυβερνητικό διάταγμα να χαρακτηρίσει τα βιβλιοπωλεία καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να επιτρέψει τη λειτουργία τους ακόμη και στις περιπτώσεις πόλεων με γενικό lockdown, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Δουνκέρκη». 

Μιλώντας στην «Κ», ο υπεύθυνος των εκδόσεων Μίνωας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, διευκρίνισε ότι το αίτημα της Σύμπραξης των Εκδοτών δεν είναι συντεχνιακό. «Θα ήμαστε αχάριστοι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, γιατί συγκριτικά με άλλους ο κλάδος του βιβλίου τα έχει πάει καλύτερα στην πανδημία. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι το βιβλίο απέδειξε ότι ήταν η συντροφιά του έγκλειστου ανθρώπου στην καραντίνα. Επιπλέον, με κάθε βιβλίο που αγοράζει κανείς, σημαίνει ότι μένει και λιγότερες ώρες εκτός σπιτιού. Επομένως, ο αναγνώστης ωφελείται διαβάζοντας και η κοινωνία προστατεύεται από τις πολλές μετακινήσεις», παρατηρεί ο κ. Κωνστανταρόπουλος. 

Εκτός από τη Γαλλία, τα βιβλιοπωλεία θεωρούνται καταστήματα ζωτικής ανάγκης και στο Βέλγιο, ενώ αρκετές ακόμη χώρες τα αντιμετωπίζουν με ανάλογο τρόπο. Σύμφωνα με παλαιότερο κοινό έγγραφο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών και της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών, τον Νοέμβριο, τα βιβλιοπωλεία παρέμεναν ανοικτά σε 37 χώρες από τις 50 που μελετήθηκαν, ενώ θεωρούνταν καταστήματα ζωτικής ανάγκης σε οκτώ από αυτές. 

Oπως τα φαρμακεία

«Αν γίνει σωστή διαχείριση, τα βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν ακριβώς όπως τα φαρμακεία, με τους πελάτες να περιμένουν τη σειρά τους», τονίζει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος. «Το διάστημα που ήταν ανοικτά, τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα 100%. Οι βιβλιοπώλες ήταν τρομερά σχολαστικοί και προσπαθούσαν να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες το γρηγορότερο. Τολμώ να πω, εμπειρικά, ότι σε βιβλιοπωλεία της Ελλάδας δεν είχαμε περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού». 

Με το αίτημα της Σύμπραξης των Εκδοτών φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί βιβλιοπώλες. Σύμφωνα με τα δεδομένα άλλων χωρών και με την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διάρκεια του προηγούμενου lockdown, τα βιβλιοπωλεία εξυπηρέτησαν τους αναγνώστες τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Επίσης, ο κόσμος είχε ανάγκη το βιβλίο. Υπήρχε μεγάλη προσέλευση στα βιβλιοπωλεία και εξυπηρετήθηκαν πολλοί βιβλιόφιλοι, αλλά και τα παιδιά, που συνεχίζουν τη διδασκαλία από το σπίτι και έχουν ανάγκη τόσο από βιβλία συμπληρωματικά της μάθησής τους όσο και από αναλώσιμα ήδη».

Αλλοι, ωστόσο, διατηρούν επιφυλάξεις. «Ωραία θα ήταν να κινηθούμε όπως η Γαλλία και το Βέλγιο», σημειώνει η Αλεξάνδρα Μπίζη. «Αυτό που δεν γνωρίζω, όμως, είναι πόσο ισχυρό σύστημα υγείας έχουν οι δύο χώρες. Είναι εξίσου ισχυρό και το δικό μας; Μπορεί να αντέξει μια υπερφόρτωση, όταν οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν σε πόσο επικίνδυνο στάδιο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή;».

Πηγή: Η Καθημερινή

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Markcenter.gr