ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
2731 023225

Για παραγγελίες που δίνονται καθημερινώς, η αποστολή τους από το κατάστημα γίνεται το αργότερο σε 24 ώρες.

Monopoly ετών 84

06/11/2019
Monopoly ετών 84 | MarkCenter

Πρώτη εμφάνιση

Η πρώτη εμφάνιση (Εικόνα 1) του δημοφιλέστερου επιτραπέζιου παιχνιδιού και όχι μόνο στα ράφια των καταστημάτων έγινε στις 5 Νοεμβρίου το 1935 και απο τότε δεν έχει κατέβει ποτέ. Οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μ. Βρετανία ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν ευρέως τη Monopoly στην παγκόσμια αγορά. Η ιστορία του παιχνιδιού αρχίζει πολύ παλαιότερα και πολύ πρίν τους αδρφούς Πάρκερ.

Monopoly firts edition

Εικόνα 1

Σχεδιαστής

Σχεδιαστής του παιχνιδιού ήταν η Αμερικανίδα οικονομολόγος Λάιζι Μάτζι (Εικόνα 2) η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το μακρυνό 1904. Αρχική ονομασία της Monopoly ήταν "Το παιχνίδι του νοικοκύρη" με σκοπό να δείξει με εύκολο και απλό τρόπο πως τα μισθώματα πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν φτωχότερους τους ενοικιαστές σαφώς επηρεασμένη από τις ιδέες του οικονομολόγου Χένρι Τζόρτζ, ο οποίος υποστήριζε ότι η γη είναι δημόσια και η φορολόγησή της θα έσωζε τον κόσμο από τους κερδοσκόπους, η Ελίζαμπεθ πίστευε ότι δημιούργησε ένα διδακτικό επιτραπέζιο παιχνίδι.

Lizzy Magie

Εικόνα 2

Αρχική μορφή

Αν και διασκεδαστικό, σ’ αυτή την αρχική του μορφή, το παιχνίδι δεν βγήκε στην παραγωγή πριν από το 1910 στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα. Παράλληλα, διάφορες αυτοσχέδιες εκδοχές του άρχισαν να διαδίδονται και με το πέρασμα των χρόνων οι κανόνες άλλαξαν. Το παιχνίδι μετονομάστηκε σε «Monopoly Δημοπρασιών» και οι ονομασίες δρόμων και πάρκων προσαρμόστηκαν ανάλογα με την περιοχή όπου παιζόταν.

Αδερφοί Πάρκερ

Η εταιρία που έχει τα εμπορικά δικαιώματα Αδερφοί Παρκερ (Εικόνα 3) δηλώνει ως επίσημο δημιουργό του επιτραπέζιου Monopoly έναν άνεργο έμπορο από την Πελσυλβάνια, τον Τσαρλς Ντάροου. Ο Ντάροου άρχισε να σχεδιάζει στο τραπεζομάντηλο του σπιτιού του έναν χάρτη με γνωστά κτιρια της πατρίδας του. Έτσι γεννήθηκε στο μυαλό του η ιδέα ενός παιχνιδιού, που θα είχε να κάνει με το real estate της εποχής. Παρόλο τον ενθουσιασμό των φίλων του για το παιχνίδι η πρώτη απώπειρα να το πουλήσει στην εταιρία των αδερφών Πάρκερ δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο Ντάροου πίστευε όμως στο παιχνίδι που είχε δημιουργήσει και δεν το έβαλε κάτω, συνέχιζε να το εμπλουτίζει και να το βελτιώνει μέχρι που εντελώς συμπτωματικά η σύζηγος του προέδρου της εταιρίας είδε τα σχέδια και καταενθουσιάστηκε. Η εταιρία αγόρασε τα δικαιώματα του παιχνιδιού και ο κ. Ντάροου έγινε εκατομυριούχος.

Parker Brothers

Εικόνα 3

Στατιστικά

Έναν αιώνα μετά την αρχική έμπνευση της Μάτζι, η Monopoly εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων επιτραπέζιων παιχνιδιών και η τιμή της παραμένει ανταγωνιστική παρά το πέρασμα των χρόνων. Υπολογίζεται πως έως σήμερα έχει παιχτεί από 500 εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει καταγραφεί και ως ρεκόρ στο βιβλίο ρεκόρ Guiness 

 

 ΒΡΕΙΤΕ MONOPOLY ΕΔΩ